(recept
si oblíbilo 16 návštěvníků)
Skvělá smetanová zelná / zelňačka s fazolemi
Potřebné ingredience
1/2 hlavy zelí (nebo cca 250-300 g kysaného zelí), sůl, kousek másla, 1 litr masoxu nebo zeleninového vývaru, brambory, 250 ml smetany na vaření (Rama) - lze nahradit mlékem, 250 ml mléka, 1 lžíce hladké mouky, plechovka červených fazolí, 1 noha klobásky nebo anglická slanina
Postup přípravy
Zelí očistíme, nakrájíme na nudličky, přidáme do vývaru, přivedeme do varu a přidáme máslo. Vaříme doměkka. Pokud máme kysané zelí, tak ho před vařením pořádně umyju, aby pak polévka nebyla přesolená.
Když je zelí měkké, přilijeme smetanu a mléko rozšlehané s moukou. Povaříme. Přimícháme fazole a pár brambor. Osolíme a opepříme (pokud používám masox, nesolím už). Přidáme na kolečka pokrájenou klobásku nebo orestovanou slaninku. Jestli máte rádi, můžete přidat i houby. Na konci polévku zjemním žloutkem rozšlehaným v troše mléka (můžete vynechat).
Manžel trvá na tom, že zelňačka musí být hutná, ale pokud máte radši ředší polévky, dejte více mléka nebo vývaru.
Když je zelí měkké, přilijeme smetanu a mléko rozšlehané s moukou. Povaříme. Přimícháme fazole a pár brambor. Osolíme a opepříme (pokud používám masox, nesolím už). Přidáme na kolečka pokrájenou klobásku nebo orestovanou slaninku. Jestli máte rádi, můžete přidat i houby. Na konci polévku zjemním žloutkem rozšlehaným v troše mléka (můžete vynechat).
Manžel trvá na tom, že zelňačka musí být hutná, ale pokud máte radši ředší polévky, dejte více mléka nebo vývaru.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Daanny
(upraveno)
30. 9. 2013, 12:57
O víkendu jsem vyzkoušela a všem moc chutnala moc děkuji za inspiraci
tajpa
(upraveno)
30. 9. 2013, 20:53
@Daanny
Děkuju, jsem ráda, že vám chutnala
ŠÁRUŠ
(upraveno)
4. 3. 2013, 15:56
udělala jsem bez fazolí, protože jsem je neměla, z čerstvého zelí a mnam je velice dobrá
imlok
(upraveno)
28. 1. 2013, 20:26
Byla skvělá, nejlepší co jsem kdy jedla! Už se těším, až ji znovu uvařím!
tajpa
(upraveno)
3. 2. 2013, 19:47
@imlok
Moc děkuju, potěšila jste mě
Bylinka1
(upraveno)
2. 8. 2012, 21:35
Vypadá dobře , my jsme na takové hutné polívečky
Vera N
(upraveno)
31. 7. 2012, 15:54
S těmi fazolemi to musí být mňamka. Vyzkouším.
marky18
(upraveno)
29. 7. 2012, 23:34
Určitě vyzkouším, díky za tip